Tips & råd

Så använder du
Velloflex produkter

Alla våra produkter är utformade för enkel, behaglig användning i syfte att rehabilitera och lindra smärtrelaterade besvär.* Nedan finner du svar på vanliga frågor samt tips vad gäller användning och skötsel.

FAQ

Frågor och svar

Här hittar du användningsråd, skötselråd samt frågor och svar om alla våra produkter.

Var kan jag köpa Velloflex magnetprodukter?

Fraktfritt från vår webshop eller via telefon på 020 – 333 555. Finns också hos Hälsokraft, Reumashop  samt i välsorterade hälsobutiker

Jag har metallinplantat inopererade i min kropp, kan jag använda Velloflex® magneterna?

Det finns inga kända risker med magnetterapi. För övrigt är de flesta av de metaller som används i kroppen inte magnetiska. Även om det är säkert att använda magneterna med detta villkor, kan magneterna reagera på olika sätt med olika legeringar. Om du upplever något obehag från att använda magneterna, rekommenderar vi att Du slutar använda magnetterapin.

Finns det några biverkningar?

Generellt är bieffekterna minimala. Inledningsvis kan vissa personer känna en lätt yrsel, obehagskänsla eller trötthet, i vissa fall upplevs dessa symtom tills en anpassning av de magnetiska fälten etablerats. Om obehag upplevs, kan man behöva låta kroppen successivt vänja sig vid magneterna och använda magneterna under kortare perioder inledningsvis. Om kraftiga reaktioner upplevs ska magnetterapin avbrytas och läkare kontaktas, och i ett senare skede ska även AptaMedica kontaktas.

Finns det några kontraindikationer till Velloflex magnetterapi?

Vi avråder följande personer att använda magnetterapi, eller rådfråga läkare innan användning:

Personer med inopererade elektriska medicintekniska implantat, som pacemaker, ICD m.fl.
Personer som använder medicinteknisk elektrisk apparatur, som insulinpump, glukosmätare, smärtpump m.fl.
Gravida och små barn.
Vid stark medicinering eller efter större kirurgiska ingrepp.
Vänligen kontakta AptaMedica vid frågor eller tveksamheter.

Är det säkert att resa med magneter?

Vid säkerhetskontrollen på flygplatsen går man igenom en metalldetektor och handbagaget genom en röntgen. I röntgen är det elektromagnetisk energi i så svag styrka att det inte kan påverka varken produkter eller människor, inte heller magnetprodukter blir påverkade. Strålningen är svagare än vad vi blir utsatta för i vår naturliga miljö. Magneter stör inte larm eller detektorer, inte heller navigationssystemen ombord på flygplanet.

Kan jag ersätta mina läkarordinerade läkemedel med magnetterapi?

Magnetterapi är en alternativ medicinsk behandling och ska inte ersätta traditionell läkarvård eller läkarordinationer. Vid tecken på sjukdom eller skada, ska alltid läkare rådfrågas i första hand.   

Kan jag torktumla Velloflex magnetprodukter?

Nej, magneterna tål inte den höga värmen som torktumlande innebär. Magneterna torkar och spricker av värmen. Hängtorkning rekommenderas.

Hur länge ska jag använda magneterna?

Du kan använda magnetterapi så länge du själv känner att du vill och känner det bekvämt. Det finns ingen känd max-gräns på användningen.

Kan jag använda madrass-skydd över min Velloflex magnetmadrass?

Ja, madrasskydd går bra att använda. Dock avråds tjockare madrass, då distansen mellan kroppen och magneterna blir för stor.

Hur lång tid tar det innan jag kan förvänta mig effekt av magneterna?

Vi är alla olika och det tar olika lång tid att känna av effekt. En del känner effekt redan efter några timmar, en del känner effekt först efter flera veckor. Enligt en stor japansk studie, så fick 80% av de 431 deltagarna effekt av magnetterapin, de flesta inom några dagar.

Jag är gravid, kan magneterna påverka mitt foster?

Vi kan inte rekommendera användning under graviditeten, pga att inga vetenskapliga underlag finns för användning av Velloflex® magnetterapi under graviditet.  

Kan magneterna förlora sin styrka?

BIOflex® magneter är utformade för användning under många år och frekvent användning. De ska inte tappa sin kraft om magneterna används normalt. Utsätts magneterna för kraftig elektrisk strålning (kraftigare strålning än det som normalt finns i hemmet) eller hög tempratur – över 80 grader – kan de förlora effekt. Velloflex® har 30 års effektgaranti på magneterna.

Vad är BIOflex® magneter gjorda av?

BIOflex® magneter är gjorda av en kombination av ferrit under en matris av polyeten.

Vad är Gauss?

Styrkan i ett magnetfält mäts i Gauss eller Tesla. 1 Tesla (T) motsvarar 10 000 Gauss. För terapimagneter används oftast enheten Gauss. Magnetterapiprodukter har en styrka på ett par hundra Gauss till flera tusen. Som jämförelse är jordens naturliga magnetfält ca 0,5-1 Gauss och en vanlig kylskåpsmagnet ca 10 Gauss. (I sjukvårdens magnetkameror (MRT) är det statiska magnetfältet vanligtvis ca 1.5 Tesla.)

Bra att veta

Effekter i början av användningen av magnetterapin

I början av användandet av Velloflex® magnetterapiprodukter är följande effekter vanliga. Det är oftast minimala bieffekter, som dock är mer vanliga hos kvinnor än män.

Om man upplever obehag, kan kroppen succesivt behöva vänja sig vid magnetterapin. Använd då produkten en kortare period inledningsvis, och öka sedan användningstiden succesivt. Ett bra tips är att dricka extra vätska de första veckorna.

Tveka inte att ringa eller maila oss för frågor kring produkterna eller kroppsliga reaktioner. Vid tecken på allvarliga symtom ska produktanvändandet avbrytas och ev. läkare kontaktas.

 

 • Pirrande känsla i kroppen – brukar avta inom några dagar.
 • Ökad smärta första dagarna vid användandet av magnetterapi – ”träningsvärks-känsla”. Detta kan bero på ökat blodflöde eller ett tecken på en läkningsprocess och avtar vanligtvis efter någon eller några veckor.
 • Inledningsvis kan vissa personer känna en lätt yrsel, obehagskänsla eller trötthet. Detta brukar avta när kroppen anpassat sig till de magnetiska fälten.
 • Ökad urinproduktion och svettproduktion första nätterna – som eventuellt gör att man får börja gå upp på natten – brukar vara övergående och försvinna inom några dagar.

Kontraindikationer till magnetterapi

Vi avråder följande personer att använda magnetterapi, eller rådfråga läkare innan användning:

 • Personer med inopererade elektriska medicintekniska implantat, som pacemaker, ICD m.fl.
 • Personer som använder medicinteknisk elektrisk apparatur, som insulinpump, glukosmätare, smärtpump m.fl.
 • Gravida och små barn.
 • Vid stark medicinering eller efter större kirurgiska ingrepp.

Vänligen kontakta AptaMedica vid frågor eller tveksamheter.

Nöjd Kund Garanti

Vi lämnar en Nöjd Kund Garanti för alla våra produkter. Den innebär att du kan få tillbaka dina pengar ifall du inte är nöjd efter 90 dagars användande. Garantin gäller vid ett tillfälle och för våra produkter som köpts hos återförsäljare eller via www.velloflex.se. Gör så här för att nyttja garantin:

1. Skicka ditt inköpskvitto tillsammans med:

 • Namn,
 • Adress
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • Kontouppgifter dit du vill ha dina pengar insatta.

2. Besvara nedan frågor:

 • Vad förväntade du dig av produkten?
 • Varför är du inte nöjd?

3. Skicka till:

info@aptamedica.se

AptaMedica AB c/o Citykontoret i Malmö AB
Södergatan 13
211 34 Malmö

Pin It on Pinterest

0